Duiken en het belang van decompressie

Duiken Hurghada is meer dan alleen onder water zwemmen. Het is een ervaring die je meeneemt naar een andere wereld. Maar met die wonderlijke wereld komen ook risico's.


Duiken Hurghada is meer dan alleen onder water zwemmen. Het is een ervaring die je meeneemt naar een andere wereld. Maar met die wonderlijke wereld komen ook risico's. Zoals stikstofnarcose. Deze aandoening treedt op als duikers te snel naar grote diepten afdalen. Tijdens het duiken ademen we samengeperste lucht in. Deze lucht bevat stikstof. Hoe dieper je gaat, hoe meer druk er op je lichaam komt en hoe meer stikstof je lichaam opneemt.

 

Het belang van veiligheidsstops tijdens het duiken 

Veiligheidsstops tijdens het duiken zijn cruciaal. Wanneer je opstijgt na een duik, moet je lichaam de extra stikstof die het heeft opgenomen, kwijtraken. Dit gebeurt op een natuurlijke manier. Als je te snel opstijgt, kan je lichaam de stikstof niet snel genoeg kwijtraken. Dan kunnen er luchtbellen in je bloed ontstaan. Dit kan pijnlijk zijn en in ernstige gevallen zelfs levensbedreigend. De meeste duikers doen een veiligheidsstop op een diepte van ongeveer 5 meter voor ongeveer 3 minuten. Het is een kleine investering van je tijd, maar het kan je gezondheid beschermen. Als je kijkt naar de duiken Hurghada prijzen, zul je merken dat de kosten van een duikcursus inclusief veiligheidsinstructies heel redelijk zijn.

 

Omgaan met decompressieziekte na het duiken

 Decompressieziekte is een serieuze aandoening. Het treedt op wanneer een duiker te snel opstijgt en zijn lichaam de opgenomen stikstof niet kan verwerken. De symptomen variëren van gewrichtspijn en huiduitslag tot verlamming of zelfs de dood. Als je vermoedt dat je decompressieziekte hebt, is het belangrijk om meteen zuurstof te krijgen en medische hulp in te roepen. In veel duiklocaties over de hele wereld zijn decompressiekamers beschikbaar. In zo'n kamer wordt een duiker aan hogere zuurstofconcentraties blootgesteld om de luchtbellen in zijn bloed te helpen oplossen.